Volg Ben tijdens een regulier en prikkelarm museumbezoek
(Leestijd ongeveer 4 minuten)
Maakt het nou echt zo veel uit? Opent prikkelarm museumbezoek inderdaad deuren voor bezoekers met een lage tolerantie voor prikkels? Nou en of! Blijf lezen en ‘ervaar’ het zelf! Want in dit artikel nemen we je mee in het verhaal van Ben tijdens een regulier- én een prikkelarm museumbezoek. Ben (47), voormalig arts, heeft drie jaar geleden ernstig hersenletsel opgelopen. Hierdoor filteren zijn hersenen geen prikkels meer. Alles komt even hard bij hem binnen, met vaak overprikkeling en daardoor uitval als resultaat. Volg Ben op zijn museum routes en zie het verschil.
Regulier museumbezoek
Als Ben het museum betreedt via de hoofdingang schrikt hij van het geluid en de luchtstroom van de airco. Hij haalt even diep adem en sluit zich schoorvoetend aan in de rij van bezoekers voor de kassa. Terwijl Ben in de rij staat te wachten lukt het hem niet om de gesprekken van de bezoekers buiten te sluiten. Die komen ongefilterd bij hem binnen. Daarnaast lijken de wisselende beelden van de videoschermen met bezoekersinformatie achter de kassa dwars door zijn hoofd te snijden. Het voelt nu al voor Ben alsof hij zich in een drukbezochte windtunnel met lichtflitsen bevindt. Eenmaal bij de kassa aangekomen scant een medewerker het ticket dat Ben online heeft besteld. Het piepje en rode lichtje van het scanapparaat hebben voor hem het effect van een brandalarm. Enigszins gedesoriënteerd en misselijk vindt Ben even later de garderobe. Bij het ophangen van zijn jas klinken de tegen elkaar kletterende metalen kledinghangers voor Ben als het geluid van tien triangles tegelijk.
Overprikkeld
Ben zoekt naar een zitje om even van al die prikkels bij te komen. Tevergeefs. Dan besluit hij maar even tot rust te komen in het toilet. Als hij de deur naar de toiletgroep opent wordt Ben onaangenaam verrast door een fel TL-licht. Tot overmaat van ramp droogt op datzelfde moment een bezoeker zijn handen onder een automatische handdroger. Dat geluid gaat door merg en been. Hij is nu echt flink overprikkeld en moet nog beginnen aan de tentoonstelling waar hij zo reikhalzend naar heeft uitgekeken… Ben overweegt om naar huis te gaan maar zet toch door.
Ondanks de overprikkeling begint hij uiteindelijk toch aan de route langs de kunstwerken. Maar helaas, na twintig minuten haakt hij af. Volledig uitgeput aanvaardt Ben met tegenzin de terugreis. Het kost hem ruim vier dagen om te herstellen van zijn bezoek aan het museum en hij betwijfelt of een museumbezoek nog wel voor hem is weggelegd.
Prikkelarm museumbezoek
We nemen je nu mee in dezelfde museumbeleving, maar dan met prikkelarme faciliteiten. De aankondiging voor de prikkelarme openstelling heeft Ben gevonden in De Prikkelarme Cultuuragenda waar al het prikkelarme cultuuraanbod in Nederland te vinden is. Vervolgens heeft hij op zijn gemak alle informatie over het prikkelarme bezoek zorgvuldig doorgenomen op de museumwebsite. Het museum heeft daarvoor een aparte pagina voor prikkelarm bezoek ingericht. Ben weet nu precies wat hij tijdens zijn bezoek kan verwachten: voor hem geen plotselinge verrassingen en dus ook geen onnodige prikkels. Ook heeft Ben online al een ticket geboekt voor een tijdslot tijdens de prikkelarme openstelling. Door het beperkte aantal bezoekers dat per tijdslot wordt toegelaten, wordt het niet te druk in het museum en staat er ook geen lange wachtrij voor de kassa. Dat scheelt een heleboel prikkels.
Als Ben voor het prikkelarme bezoek bij de hoofdentree naar binnen loopt weet hij dat de airco aanstaat, daar is hij op voorbereid in het voorbereidingsdocument. Verder staan de videoschermen uit en inderdaad, er is geen lange wachtrij van bezoekers. Ben wordt vriendelijk ontvangen door een medewerker die zijn ticket handmatig controleert. Er komt geen piepje of rood lichtje aan te pas. Deze keer geen brandalarm-effect. Vervolgens gaat de medewerker hem rustig voor richting garderobe, waar Ben zijn jas ophangt aan een met stof beklede kledinghanger: ook het triangel orkest is verleden tijd.
Energie voor tentoonstelling
Met zachte stem vraagt de medewerker of Ben eerst gebruik wil maken van de rustruimte, voordat hij begint aan de tentoonstelling. Hij vindt het fijn om nu even rustig te zitten en volgt de medewerker naar de nabijgelegen rustruimte. Deze ruimte is precies zoals het museum heeft beschreven en getoond in de voorbereidende informatie op de website. Het is een fijne rustige ruimte met gedimd licht en comfortabele zitjes waar je ook koffie, water en thee kunt gebruiken. Samen met vijf andere bezoekers aan het prikkelarme aanbod komt Ben hier even bij van de reis. Door de goede voorbereiding, prikkelarme ontvangst en prikkelarme faciliteiten voelt hij tot zijn eigen verbazing dat hij nog voldoende energie over heeft voor datgene waar hij voor komt: de tentoonstelling. Vol enthousiasme geniet Ben anderhalf uur lang van de kunstobjecten. Daarna keert hij moe maar voldaan terug naar de rustruimte om even bij te komen voordat hij weer huiswaarts gaat. De volgende avond realiseert Ben zich dat hij maar een paar uur nodig heeft gehad om te herstellen van het prikkelarme museumbezoek. Dit gaat hij snel nog een keer doen, dat weet hij zeker.
Prikkelarm museumbezoek maakt het verschil
De prikkelarme faciliteiten die het museum biedt, zorgen ervoor dat Ben genoeg energie overhoudt om van de tentoonstelling te genieten. Dat maakt hét verschil. En niet alleen voor Ben, maar ook voor miljoenen mensen in Nederland die om uiteenlopende redenen, net als Ben, een lage tolerantie voor prikkels hebben. Allemaal potentiële museumbezoekers die zonder prikkelarme voorzieningen aan de deur van het museum voorbijgaan. Des te belangrijker dus om musea toegankelijk te maken voor al deze mensen, waarbij je niet aan de buitenkant kunt zien dat een regulier museumbezoek er voor hen niet in zit. Laten we er daarom samen voor zorgen dat zij, net als iedereen, kunnen genieten van al het moois dat Nederlandse musea te bieden hebben. Op een prikkelarme manier.
In Bens verhaal komt slechts een deel van het scala aan prikkelarme mogelijkheden voorbij. Het maakt wel duidelijk dat het niet lastig hoeft te zijn om prikkelarme faciliteiten aan te bieden. Maar het is wel altijd maatwerk. Iedere situatie en locatie is immers anders. En daar adviseren wij als stichting graag bij, gebaseerd op onze jarenlange expertise. Als Bens verhaal jouw interesse heeft gewekt, nodigen we je graag uit om verder met ons in gesprek te gaan over prikkelarm aanbod in jouw museum.
Lees hier meer over ons aanbod voor culturele organisaties.
Je kunt altijd contact opnemen, we helpen musea graag om te starten met prikkelarm aanbod.
Datum: 24 juli 2024